Wij in Diksmuiden, Voor de Ijzertoren van 84m Hoog, het ultieme bouwwerk voor de ontvoogding van Vlaanderen. Morgen volgt het bezoek. Verder is er veel uit De Grote Oorlog , dat voel en zie je , is niet te beschrijven wat er hier gebeurd is, begin ik ook niet aan
Vandaag ook een nieuwe ervaring op gedaan. Weliswaar op culinair gebied, een heel ander vlak..
Marcel, de groente verkoper in Oudenburg kwam wel 3x per dag langs , niet alleen om wat te verkopen,ook voor een praatje. Beheerde de hof van zijn dochter, erg veel tuin en wat er over was ging in de verkoop naar de schipperij . Heel mooie groentjes met vriendelijke aflevering op de steiger EN biologisch,puur natuur. Mooier en verser kan het niet. Ik had al menig bestelling geplaatst.
Marcel is gek op schorseneren, heb ik nog nooit gegeten of klaargemaakt. Het is nu het seizoen om ze in de vrije grond te oogsten . Het recept komt mee met de oogst.. had geen keus meer,wij vandaag aan de schorseneren.
De opmerking "de moderne vrouw van nu maakt ze niet graag klaar"had me aan het denken moeten zetten! Vol trots kwam Marcel 5 minuten voor vertrek Oudenburg aan met een zak vol schorseneren. Recept erbij en zo van "tot op de terugweg" Wij gaan hem zeker terug zien in Oudenburg.
SCHORSENEREN, lange dunne wortels, 30 tot 40 cm lang 1 tot 2cm dik ,bruin/zwart en van binnen wit. De buitenkant is grondig ,heel kleine haartjes met klei. je hebt de dunschiller nodig ,een bak om je handen te öntgronden"en na enige tijd ook een bak om je handen , met een schuursponsje, te ontplakken. Een bende op de aanrecht, want met de dunschiller blijven de afgeschilde plakjes, ook nog PLAKKEN op de schorseneren en je handen zijn al bruin tot zwart, de bedoeling is dat je ze WIT houd. Komt scenario 2, wassen in azijn, wordt al witter, gelukkig. scenario 3 , goed spoelen en koken in water met 2 eetlepels bloem.. Ze zien er bijna uit als asperges, maar ze smaken toch anders.Na gekookt te zijn, mooi wit sausje erbij , aardappeltje en lamsvlees, bleef de schorseneer bij Johan toch over. Wat het was en of tie het lekker moest vinden!! Bolder had gelukkig wel smaak en was nog beter dan de afwasmachine. Rare groente is het, tussen asperges en een zachte soort kool in. Met al het werk om te bereiden, volgende keer bij Marcel ga ik voor de spruiten, prei en ik hoop dat tie nog Aardappels heeft , moet wel een goed verhaal bedenken voor de geliefde Schorseneren...